Autó klíma hibák: gyakori okok és jelek

Szeretné igénybe venni szolgáltatásaink egyikét?

Ha problémája van az autójával, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! 

A gépjármű légkondicionáló berendezése egy igen értékes alkotóelem, különösen a nyári hónapokban. A különféle autó klíma hibák egyaránt frusztrálók és kényelmetlenek lehetnek a vezető, valamint az utasok számára. Nem is beszélve arról, hogy az AC rendszer rendellenes működése akár az egészségre is káros lehet. Cikkünkben összeszedtük az autó légkondi hibák leggyakoribb eseteit, és hogy mit tehetünk a légkondi hosszú élettartamának biztosításáért. 

autó klíma hibák és jelek

Tipikus autó klíma hibák

A gépkocsik légkondicionáló rendszerei több olyan alkatrészből állnak, amelyek együttesen hűtik a levegőt és keringetik azt a járműben. Azonban több olyan tényező is felütheti a fejét az évek során, amelyek a rendszer meghibásodását okozhatják, aminek következtében aztán vihetjük szervizbe klímajavításra. Íme az autó klíma hibák néhány gyakori esetei és okai: 

Kompresszorhiba

A kompresszor az autó légkondicionáló berendezésének szíve. Összenyomja a hűtőgázt és átszivattyúzza azt a rendszerén. Ha a kompresszor elromlik, a klíma nem fog megfelelően működni. Az alkatrész hibás működése különböző okok miatt fordulhat elő, például az alacsony hűtőközegszint miatt, ami a kompresszor túlmelegedését és károsodását okozhatja. 

A klímakompresszor is igényel rendszeres kenőolaj-cserét, melyet a hűtőközegbe keverünk. Ha ez nem történik meg rendszeresen, az is a kompresszor meghibásodásához vezethet.

Autó klíma problémák: hűtőközeg-szivárgás

A hűtőközeg szivárgása az autó klíma hibák egyik leggyakoribb esete. A közeg az AC rendszer kritikus eleme, amely elnyeli a hőt a levegőből és lehűti azt. Szivárgása jelentős mértékben csökkenti a berendezés hűtési képességét. A hűtőközeg szivárgása több okból is előfordulhat: sérült csövek, rossz tömítések vagy elhasználódott alkatrészek. 

Amennyiben nem kapcsol be a klíma, annak oka lehet a hűtőközeg mennyiségének lecsökkenése.

Elektromos problémák

Az elektromos rendszer problémája is előidézheti az autó klíma hibák megjelenését. A klíma működéséhez szükséges váltakozó áram számos elemet működtet, beleértve a kompresszort, a ventilátor motorját és a vezérlőpanelt. Ha ezen összetevők bármelyike ​​nem megfelelően üzemel, légkondi nem fog optimálisan működni. Elektromos problémák léphetnek fel többek között sérült vezetékek, hibás érzékelők vagy elhasználódott alkatrészek miatt is. 

Eldugult kondenzátor

A kondenzátor felelős a hűtőközeg hőelvezetéséért, ami az autó elején, a hűtőrács mögött található. Ha a kondenzátort szennyeződés, például levelek, por vagy homok blokkolja, nem tudja megfelelően elvezetni a hőt, ami csökkenti a készülék hűtési hatékonyságot. Az eldugult kondenzátor a rendszer túlmelegedését okozhatja, ami végső soron a kompresszor meghibásodásához vezet, illetve ez esetben a klíma rendszer automatikusan is kikapcsol.

Eltömődött pollenszűrő

Az eltömődött pollenszűrő az egyik okozója annak, ha kellemetlen szagokat áraszt az autóklíma. Ennek egyik oka, hogy a penész és a baktériumok elszaporodnak a rendszerben, de a szűrőben felhalmozódott por, szennyeződés és egyéb törmelék szintén ugyanezt eredményezik.

autó klíma kompresszor hiba jelei példa

Autó klíma hibák: melyek az árulkodó jelek?

Meleg levegőt fúj a klíma

Ha bekapcsolja az autó légkondiját és csak meleg levegő jön ki, ez tipikusan a klíma rendszer meghibásodását jelzi. Tipikus hibaforrások a meghibásodott kompresszor, az eltömődött klímahűtő/kondenzátor, kevés mennyiségű hűtőközeg, stb. 

Autó klíma hibák: gyenge légáram

Az autó klíma hibák egyik másik jele a gyenge légáramlás. Ha a szellőzőnyílásokon kilépő levegő erőtlen, az a ventilátor motor problémájára vagy eltömődött pollenszűrőre, utastérszűrőre is utalhat, mely esetben a kellemetlen szag mellett különböző gombák, baktériumok is megjelenhetnek. Utóbbi ugyanis megakadályozza a levegő szabad átáramlását a rendszeren, míg a rossz ventilátor nem tudja kellő mértékben kinyomni a levegőt a szellőzőnyílásokon.

Autó klíma hibák: kellemetlen szagok

A szellőzőnyílásokból érkező furcsa szagok is lehet a meghibásodás jele. A dohos szag penész vagy baktériumok szaporodására utal a rendszerben, ami káros lehet az egészségére. Mindeközben az égett szag inkább kábelezési vagy mechanikai problémát jelent.

Furcsa hangokat ad ki a légkondi

Ha a légkondicionáló berendezés szokatlan hangokat ad ki, akkor biztosan probléma van a rendszerrel. A fura zajok utalhatnak a szíj megcsúszására, de a kompresszor vagy akár a ventilátormotor problémájára is. Ha ezt észleljük, haladéktalanul vigyük szervizbe autónk klímáját egy ellenőrzésre.

A Dottore Autószervizben szakképzett munkatársak várják Budapest X. kerületében korszerű körülmények között. Autó klíma töltés, műszeres autódiagnosztika, futómű beállítás, kuplung– vagy gumicsere és számos egyéb minőségi szolgáltatás: keressen minket!