Első autó fiataloknak: milyet válasszunk?

Szeretné igénybe venni szolgáltatásaink egyikét?

Ha problémája van az autójával, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! 

A jogosítvány megszerzése után mindenki rögtön elkezd saját gépjármű után kutakodni. Arra a kérdésre, hogy milyen legyen az első autó fiataloknak, a válasz korántsem olyan egyszerű. Miután a gépkocsi vásárlás hosszú távú befektetés, ezért érdemes figyelembe venni néhány hasznos tanácsot, de legalábbis konzultálni egy szakértővel. Lássuk, miket tartsanak szem előtt a fiatalok, hogy meglegyen a hőn áhított és lehetőség szerint a legjobb első autó!

használt első autó fiataloknak

(Forrás: Freepik.com)

Új vagy használt első autó fiataloknak?

Legelőször is azt kell eldönteni, hogy milyen első autót vegyek: vadiújat, vagy pedig használtat. Sokan nem engedhetik meg maguknak rögtön azt, hogy az első gépjármű vadonatúj legyen. Ha azonban meg tudjuk vásárolni az új első autót fiatalként, érdemes egy kevésbé fényűző, de biztos üzemű, fiatalabb modellt választani.

Amennyiben nem áll rendelkezésünkre egy új autó vásárlásához elegendő összeg, fordítsuk figyelmünket a használt autó piac felé. Magyarországon évente több százezren vásárolnak használt autót, amelyet még körültekintőbben kell választani, mint vadiúj járművet. Egy rossz döntéssel ugyanis több százezres tételeket lehet bukni. 

Mennyi pénzt szánnánk a járműve?

Az első autó fiataloknak a tapasztalat szerint használt lesz: ilyenkor a pénzügyi keret fogja nagymértékben befolyásolni a választást. Egy szakértő is más típust fog ajánlani egy félmilliós, és mást egy 2,5 millió kategóriában. Emellett ne feledkezzünk meg az autóvásárlási költségekről sem, valamint a vétel utáni átvizsgálás díjáról sem.

Mindenképp tartsuk szem előtt, hogy minél olcsóbb az autó, annál többet kell valószínűleg utólag pluszban rákölteni. Így bármekkora is az első autóra rászánt pénz, azt igyekezzünk okosan befektetni. Egy rendkívül olcsó, de rozoga járgánnyal ugyanis folyamatosan járkálhatnánk a szervizbe, amivel sokkal többet bukunk az üzleten. 

Mire használnánk az autót?

Legelőször is azt kell eldönteni, hogy elsődlegesen milyen célból vásárolunk autót. Amennyiben csak a belvárosban szeretnénk közlekedni vele, akkor tökéletesen elegendő egy kisebb benzines jármű. Esetleg még egy hibrid lehet rövid távokra kellemes megoldás, azonban dízelt már nem érdemes venni. Ha városban használnánk főként, akkor ne válasszunk nagyméretű modellt, mert gondot fog okozni a parkolás. Ha mégis szükségünk lenne egy kis extra helyre, nézzünk körbe esetleg a kisautó alapú kombik között.

Abban az esetben, ha hosszabb távokra -legalább évente 30 ezer km – kellene választani autót, akkor a dízeles változat egy remek választás. Azt is érdemes átgondolni, hogy hány ember utazna benne főként, vagy sokszor szállítunk-e vele utasokat. Ha igen, akkor ügyeljünk a csomagtér méretére is, emellett igyekezzünk a négyajtós modellekre koncentrálni. 

első autó vásárlás fiataloknak

(Forrás: Freepik.com)

Mekkora teljesítménnyel rendelkezzen az első autó fiataloknak?

Az első autó vásárlás alkalmával minden fiatal egy erős és gyors gépet szeretne. Azonban a jármű motorteljesítménye helyett inkább a kategóriákra koncentráljunk. Legelőször ugyanis fölösleges a túlságosan erőteljes autó kezdőknek. Egyrészt jóval nagyobbak a fenntartási költségei, másrészt nagyobb a fogyasztása is. Amennyiben az első autó tulajdonosának még friss a jogosítványa, a saját határai megismeréséhez és rutinszerzéshez egy kisebb teljesítményű gépkocsi ideális. 

Szánjunk elegendő időt és figyelmet a döntésre

Az első autó fiataloknak minél hamarabb kell, hogy elindulhasson vele az utakon. Ám nem szabad leragadni rögtön az első kocsinál amibe belefutunk, vagy ismerősünk ajánlotta. Ha már választunk, akkor előtte adjuk meg a lehetőséget magunknak, és szemrevételezzünk több modellt is. Miután több autót is megnéztünk, már sokkal bölcsebb és ideálisabb döntést hozhatunk.

Bármilyen autót választunk is azonban, előtte ne felejtsük el használt autó esetén lekérdezni a gépkocsi múltját. Emellett javasolt teljeskörű műszeres autódiagnosztika is, hogy feltárjuk az esetleges hibákat, és a várható javítási feladatokat. Ezekre a mozzanatokra mindenképp szánjuk rá az energiát, mivel utóbb sokkal rosszabbul járhatunk.

Az első autó fiataloknak mindig különleges. Ahhoz, hogy ez ne egy negatív élmény legyen, járjunk el nagy gonddal és egy előzetes tervvel a vásárlásnál. Amennyiben figyelembe vesszünk egy-két jó tanácsot, egy megbízható és sokáig élvezhető közlekedési eszközt sikerül majd szereznünk a mindennapokra. Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor olvassa el Milyen olaj kell az autómba? című korábbi írásunkat is!