Autóklíma töltés

Dottore autóklíma töltés

Minden műszaki berendezést, így az autónkban található klímánkat is bizonyos időközönként szervizelni kell. Nyáron a nagy melegben, vagy télen párás idő esetén sokkal komfortosabbá teszi az utasteret – ha megfelelően működik. Ha viszont gyenge az autóklíma, annak egyik oka lehet a hűtőközeg szivárgása. Ebben az esetben el kell hárítani a problémát, majd újra fel kell tölteni klímagázzal rendszert. Autóklíma töltés Budapest X. kerületében gyorsan, szakszerűen: Kérjen tőlünk előzetes időpontot!

autóklíma töltés budapest árak

Kímatöltés a Dottorenál: miért indokolt profi műhelybe vinni autóját?

Az autó klíma feltöltés egy összetettebb folyamat, ami során egy sor elvárásnak kell megfelelni. Ezért érdemes szakemberrel elvégeztetni a munkát: pontos mérésekre és körültekintő vizsgálatokra van szükség, mielőtt feltölthető a berendezés. A nagy tisztaságú nitrogén és a vákuumozó csak néhány dolog, ami kelleni fog a művelethez, szervizünkben ezek mind rendelkezésre állnak. Ráadásul szakavatott kollégák biztosítják autóklímája feltöltését, hogy még sokáig tudja élvezni légkondicionálója előnyeit.

Az autóklíma töltés menete

Először is végzünk egy gyors ellenőrzést, mielőtt belefognánk a műveletbe. Ha a klíma alkatrészei sem hibásak, lefejtjük a hűtőközeget és az olajat, majd megmérjük gramm és milliméter pontossággal a mennyiséget. Erre azért van szükség, mert csak a gyár által előírt pontos értékekkel működik megfelelően az autóklíma.

Miután ezzel kész vagyunk nyomáspróbát végzünk (18-20 bar) nagy tisztaságú nitrogénnel, amivel megtudhatjuk, van-e szivárgás légkondicionálójában. Ha igen megszüntetjük, hogy a rendszer tartani tudja a nyomást legalább 30 percig. Ezt követően vákuumoljuk a klímát, ami révén eltávolítjuk belőle a nedvességet. A művelet körülbelül 15-20 percet igényel.

Végezetül nincs más hátra, mint az autóklíma feltöltése a megfelelő típusú és mennyiségű hűtőközeggel, valamint klímaolajjal. Üzem meleg állapotban ezután ellenőrizzük a nyomásokat, illetve a befúvott hőmérsékletet.

Áraink (nettó)

 • Autóklíma töltés (R-134a, 550g-ig), festés, olajpótlás és tömítettség ellenőrzés: 20.000 Ft
 • R-134a klímagáz 550g felett: 20 Ft/g
 • Autóklíma töltés (R-1234yf) festés, olajpótlás és tömítettség ellenőrzés (munkadíj): 8.000 Ft
 • R-1234yf klímagáz: 65 Ft/g
 • Nyomáspróba: 6.000 Ft
 • Ózonos fertőtlenítés, gombátlanítás: 6.000 Ft

Klímatöltés Budapest X. kerületében: miért minket válasszon?

hibakód kiolvasás szakszerűen

Gyors és hatékony autóklíma töltés

Műhelyünkben igyekszünk nem megváratni ügyfeleinket, ezért lehetőség van előzetesen időpontot egyeztetni. Maga az autóklíma töltés folyamata sem vesz igénybe sok időt, a műveletet körülbelül 30-60 perc alatt elvégezzük.

autódiagnosztika árak korrekt módon

Teljeskörű autóklíma szolgáltatás

Ha már feltölteti klímáját, a még hatékonyabb működés érdekében érdemes azt rendesen szervizelni. A tisztítás során ózongenerátort használunk, amely a gépjárműjének komplett belső terébe eljuttatják az ózonmolekulákat. A Dottore Autószerviz szolgáltatásai keretein belül vállalja még a pollen- illetve a szárítószűrő cseréjétől kezdve a klímacső javításáig az összes klímaberendezéssel kapcsolatos munkát.

Autóklíma töltés kisteherautók számára is

Nemcsak kocsik, de kisebb tehergépjárművek klímáit is feltöltjük a megfelelő klímagázzal, hűtőközeggel valamint olajjal. Ezen felül nyugodtan fordulhatnak hozzánk egyaránt magánszemélyek és cégek is, mindenki számára elérhetőek vagyunk.

hibakód kiolvasás szakszerűen

Nemzetközi tapasztalattal rendelkezik csapatunk

A Dottore Autószerviz szakképzett szerelőgárdája már több, mint 20 éve végzi kitartóan és professzionálisan munkáját. A műhely indulása óta sok ezer autó karbantartása fűződik munkatársaink nevéhez, külföldön is szerzett tapasztalatuknak köszönhetően pedig nincs olyan probléma, amellyel ne birkóznának meg.

autódiagnosztika árak korrekt módon

Innovatív eszközökkel dolgozunk

Miután azt valljuk, hogy a saját szakterületünkön is mindig van hova fejlődni, ezért korszerű gépparkot használunk munkálataink során. 4 állásos szervizünkben – legyen szó rutin szolgáltatásról vagy teljeskörű motorjavításról – a legmodernebb eszközökkel felszerelkezve állunk neki a feladatnak.

Prémium autók javítása is korrekt áron

Azokat a nagy értékű gépjárműveket, mint a BMW, Audi, Ferrari, Bentley, Porsche, Rolls-Royce vagy a Lamborghini a gazdája jogosan félti, amikor másra kell bíznia karbantartását. A Dottorénál tisztában vagyunk ezzel: kollégáink szakértelmének köszönhetően semmilyen gondot nem okoz majd az Ön prémium autójának szervizelése.

Autóklíma töltés: milyen jelek utalnak a meghibásodásra?

Hogy észrevegyük autóklímánk működésében a hibákat, nem kell feltétlenül autószerelőnek lennünk. Egyes árulkodó jelek ugyanis a kevésbé hozzáértők számára is világosan megmutathatják, hogy probléma van-e a készülékkel.  Ha igen, még lehetőségünk van időben elvinni járművünket egy autóműhelybe, mielőtt komolyabb – és ezáltal jóval költségesebben javítható – gondok keletkeznének.

 

  • Az egyik legnyilvánvalóbb jel autónk klímájának meghibásodására, ha a bekapcsológomb megnyomása után a berendezés nem indul el.
  • Akkor is gyanakodhatunk problémára, ha az autóklíma nem képes tartósan elegendően hideg (kb. 10 Celsius fok alatti) levegőt fújni.
  • A klíma meghibásodására utal az is, ha kellemetlen szagú levegőt fúj.
  • Amennyiben az autó alá nem csepeg a víz a klíma üzemelése során, nagy valószínűséggel meghibásodott a szárítószűrő.
  • Szintén aggódásra adhat okot, amikor az autóklíma már nem tudja párátlanítani az autó utasterét.
  • Ha a klíma hűtőképessége gyengül vagy teljesen megszűnik, valószínűsíthetően szivárog a hűtőközeg. Ebben az esetben nem ajánlott a berendezést tovább használni, miután tovább károsodhat a rendszer.

Mi is pontosan az autóklíma és milyen előnyei vannak?

Az autóklíma autónk azon berendezése, amely segítségével képesek lehetünk az utastérben szabályozni a hőmérsékletet. Ezt a jellemzően hűtésre alkalmazott készüléket egyszerű működtetni – gyakorlatilag egy gombot kell megnyomni, és már el is kezd üzemelni.  A kapcsoló beindítja a szivattyút, ami hűtőközeget juttat a belső elpárologtatóba. Az utóbbi által elvont hő pedig csökkenti az utastérben lévő hőmérsékletet. Az autóklíma használatának azonban még számos egyéb előnyei vannak azon kívül, hogy felmelegíti vagy lehűti az utastért:

 

 • A kánikulában is kellemes hőmérsékletet biztosít, így enyhül a fáradtságérzet, nő a koncentráció és így a reakcióidő vezetés közben.
 • Az utastérbe kerüli levegőnek csökkenti a páratartalmát, vagyis nem fog lecsapódni a pára az ablakon, és javulnak a látási körülmények.
 • A szilárd szemcsék, mikroorganizmusok, szemcsék, pollenek nem kerülnek az utastérbe, miután az autóklíma megszűri a levegőt.
 • A készülék segítségével zárt ablakok mellett is utazhatunk, így elkerülhető a huzat és a zavaró külső hanghatások.
autóklíma töltés és tisztítás

Mit tehetünk autóklímánk megóvása érdekében?

 1. Amikor használjuk az autóklímát, ne közvetlenül magunkra irányítsuk a légáramot. Ennek ugyanis nem ritkán megfázást, illetve ízületi gyulladást szenvedhetünk.
 2. Ha felforrósodik az autó utastere, az ember hajlamos rögtön maximálisra állítani a klímát a minél gyorsabb lehűlés érdekében. A szervezetünk azonban nem kedveli túlzottan az ilyen sebes hőmérsékletváltozásra és igencsak megviseli azt – ezért inkább csak fokozatosan csökkentsük a meleget autónk belsejében.
 3. A járműben lehetőleg 8-10 Celsius foknál ne legyen hidegebb, mint a kinti idő. Máskülönben ugyanis amikor kiszállunk a kocsiból, hirtelen lecsökkenhet a vérnyomásunk, és nagyon fáradtnak érezhetjük magunkat.
 4. Miután a klíma nem csupán lehűti, hanem szárítja is a levegőt az utastérben, így testünk kipárolgásai megnőnek. Ezért mindenképp igyunk elegendő mennyiségű folyadékot egy hosszabb utazás alatt.
 5. Az autóklímát elsősorban külsőlevegő befújással, és ne belső levegőkeringtetéssel használjuk. Utóbbit csak megalapozott esetben kapcsoljuk be, pl. ha kellemetlen a külső szag. Városban viszont érdemes pont ezen okból alkalmazni, miután a szmogot egyedül a pollenszűrő nem tudja kiiktatni.
 6. Erősen ajánlott hetente egy alkalommal bekapcsolni autónk légkondiját még a szezonon kívüli időszakban is. Így jelentősen meghosszabbíthatjuk az autóklíma élettartamát. Emellett a rendszeres elindítással megakadályozhatjuk a zavargó szagok szivárgását is, miután nem halmozódnak fel nedvesség vagy baktériumok a szűrőben.
 7. Végezetül azt sem szabad elfelejteni, hogy az autóklíma használata csökkenti a jármű motorjának teljesítményét. Így inkább szakaszosan működtessük a berendezést, mintsem folyamatosan járassuk. A légkondi működése által megnövekedett üzemanyag fogyasztás mértékét napjaink modern gépjárműveinél elhanyagolhatónak tekinthetjük.

Autóklíma töltés: gyakran ismételt kérdések

Miért nem fúj hideget az autóklímám?

Ha a légkondi nem fúj hideget az autóban, akkor legtöbbször két problémára lehet gyanakodni. Az első, hogy lecsökkent a berendezésben a hűtőközeg – ebben az esetben egy autóklímatöltés alkalmával feltöltjük a gyári értékre a rendszert, amivel máris kiküszöböltük a fennakadást. Amennyiben a hűtőközegnek megfelelő a mennyisége, mégsem fúj hideget a légkondi, a gondot valamilyen mechanikai vagy elektromos meghibásodás okozhatja.

Autóklíma töltés: hogyan zajlik gyakorlatban egy nyomáspróba?

A nyomáspróba arra szolgál, hogy az autóklíma töltés előtt meggyőződjünk a rendszer tömítettségéről. Legelőször a berendezést üzemi nyomás értékre töltjük száraz nitrogénnel – ha szivárog a rendszer, leolvasható a nyomásmérő órán. Ahhoz, hogy megfelelőnek tekinthessük a légkondit, legalább fél óráig szükséges tartania a rendszerben a nyomást.

Mennyi hűtőközeget szükséges önteni az autómba?

A klímagázról tudni kell, hogy súlyban mérik, az autóklíma töltés mennyisége pedig a jármű típusától függ. Ezek alapján egy kisebb kocsiba elegendő 500 gramm klímagázzal feltölteni, míg egy robusztusabb sportkocsiba akár ennek 2-3-szorosa is szükséges lehet.

Autóklíma töltés: érdemes-e házilag elvégezni?

A kereskedelmi forgalomban beszerezhetők a különféle házi légkondicionáló feltöltő szettek – ezeket semmiképp ne használjuk, ha nem értünk az autóklíma töltés műveletéhez! Először is balesetveszélyes, másrészt tönkre tehetjük vele a rendszer egyes elemeit.

Használt autó vásárlásakor hogyan ellenőrizhetem a klíma megfelelő működését

Először is indítsuk el a gépjármű motorját, majd állítsuk maximális fokozatra a légkondit és a szellőzőventilátor fordulatszámát. Ha egy percen belül nem érzékelünk fagyosabb levegőt, akkor az autóklíma nem működik megfelelően.

Megállapítható-e, hogy mi a probléma az autóm klímájával?

Szervizünkben minden autóklíma töltés előtt végzünk egy diagnosztikát a rendszeren, hogy megállapíthassuk a probléma forrását. Emellett a légkondicionáló tömítettségét is ellenőrizzük egy nyomáspróba segítségével – amennyiben mind a két művelet sikeres volt, kezdődhet autóklímánk töltése.

Autóklíma töltés: milyen gyakran ellenőriztessem a rendszert?

Általánosságban elmondható, hogy évente egyszer mindenképp megnézetni szakértővel autónk klímájának az állapotát. Ha például tudtunk nélkül szivárog a rendszer, sokkal jobban megterheli a berendezés egyes részeit, és légkondink tönkremegy.

Autóklíma töltés ár: mennyibe kerül?

A fix szolgáltatásdíjak mellett elsősorban a gépjármű típusától függ, hogy pontosan mennyibe kerülnek az autóklíma töltés árak. A kocsi fajtája határozza meg ugyanis, hogy mennyi klímagázzal szükséges feltölteni a rendszert. A kellő hűtőközeg mennyiség az autó motorterében lévő matricáról leolvasható, ami alapján pontosabban meghatározható az autóklíma töltés ára. Amennyiben a címke nem található a járművön, úgy az adatbázisból kell kikeresni az értéket.

Hányszor ajánlott klíma tisztítást végezni?

Az autóklíma hosszú élettartama érdekében legalább évente egyszer érdemes egy alapos klíma tisztítás – erre a tavaszi időszak a legmegfelelőbb. Ennek köszönhetően biztosíthatjuk, hogy ne okozhassanak gondot a különféle lerakódott fertőző szennyeződések. Feltétlenül ajánlott lecserélni minden tisztítás alkalmával a pollenszűrőt is. Ez az elem szűri meg ugyanis az utastérbe bejutó levegőt a szilárd szennyeződésektől.

Milyen típusú gázzal töltik fel az autóklímámat?

Az autó légkondicionálójának a feltöltése hagyományos R-134a típusú gázzal, illetve az új R-1234yf gázzal történik. 2017. 01. 01-től a régi fajta hűtőközeget tilos újonnan forgalomba helyezett autók klímájába tölteni. Számos műhely azonban mind a mai napig (leginkább anyagi megfontolásból) a régi klímaberendezésekhez használt R-134a gázt alkalmazza. Szervizünkben rendelkezünk új típusú R-1234yf klímagázzal és töltőgéppel, így nálunk biztosan az előírt szabványoknak megfelelően történhet autóklímájának feltöltése.

Felkeltette érdeklődését szolgáltatásunk, esetleg további kérdései vannak? Munkatársaink készséggel állnak az Ön rendelkezésére: lépjen velünk kapcsolatba!