Műszaki vizsga érvényessége: a legfontosabb tudnivalók

Szeretné igénybe venni szolgáltatásaink egyikét?

Ha problémája van az autójával, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Akik rendelkeznek gépjárművel, azok számára egyáltalán nem ismeretlen a műszaki vizsga. Ezen rutinellenőrzésre mindenképp szükség van ahhoz, hogy a forgalomban biztonságosan és legálisan közlekedhessünk. Bejegyzésünk segítséget kíván nyújtani azok számára, akiknek még nincs kellő rutinjuk a témában – meddig tart a műszaki vizsga érvényessége, mik a vizsgakövetelmények és még sok más hasznos információt.

új autó műszaki vizsga érvényessége követelmények

(Google CCl)

Műszaki vizsga érvényessége: mit jelent a műszaki vizsga?

Annak érdekében, hogy egy gépkocsi szabályosan közlekedhessen az utakon, feltétlenül szükség van egy forgalmi engedélyre. Ebben olyan információk szerepelnek, mint pl. az autó adatai, műszaki információi, valamint a műszaki érvényesség ideje. Ráadásul nemcsak autóknak kell átesnie a műszaki vizsgán – minden olyan rendszámmal ellátott jármű számára kötelező, amely a hazai forgalomban közlekedik. A vizsga során a vizsgáztató felméri a gépjármű műszaki állapotát, valamint a károsanyag-kibocsátását és a környezetre gyakorolt hatását.

Műszaki vizsga érvényessége 2021: hol történik és hány évente szükséges?

A vizsga követelményeinek teljesítése Magyarország bármelyik vizsgaállomásán elvégezhető, amennyiben a működtetést engedélyezte a Közlekedési Hatóság. Hogy a műszaki vizsga meddig érvényes, az egy igen fontos kérdés – lejárt műszakival ugyanis nemcsak kockázatos, de balesetveszélyes is lehet közlekedni. Épp ezért lehetőleg ne halasszuk az utolsó pillanatra autónk műszaki vizsgáztatását.

Meddig érvényes a műszaki vizsga 2021-ben? Ez több tényezőtől is függ. Egy új autó műszaki vizsga érvényessége például 4 év. Amennyiben használt autóról beszélünk, úgy az időszakos vizsga érvényességi ideje az első használatba vételt követő három éven belül 3 év, míg három éven túl 2 év. Olyan esetek is előfordulhatnak (pl. vonóhorog felszerelésnél vagy átszínezésnél), amikor újra kell vizsgáztatni a gépkocsit, holott a 3 éven belül vagyunk műszaki vizsga érvényesség tekintetében – ilyenkor újabb 3 évig hosszabbítják meg azt.

Műszaki vizsga érvényessége: mikor jelentsük be?

Az autó műszaki vizsgájának érvényességi határidejét mindig tartsuk észben, és a dátum előtt legalább 10 nappal jelentsük be a gépkocsit. Magát a műszaki vizsgáztatást nem érdemes az utolsó pillanatra halogatni – fő szabály szerint a műszaki lejártát megelőző 30 napban lehet elvégezni a procedúrát. A műszaki vizsga érvényessége ebben az esetben is a lejárati dátumtól fog majd újra kezdődni.

Gépjármű műszaki vizsga érvényessége: milyen követelményei vannak?

Fékvizsgálat

Az egyik legfontosabb része az autónak a fékrendszer. Ezért rendkívül fontos mind az első, mind a hátsó fékberendezések alapos vizsgálata, hogy megfelelően fogjanak haladás közben. A fékek hatásfokát fékpadokon szokás ellenőrizni – a hátsó kerekek fékerő különbsége maximum 30 százalék lehet.

A fékberendezés alapvetően kétféle funkciót lát el: az üzemi féket, valamint a kéziféket.  Mind a két esetben hibátlan működést kell produkálni. A műszaki vizsga alkalmával a fékerő eltérések mellett azt is le kell ellenőrizni, hogy az adott fékhatás mekkora pedálerőnél keletkezik. Így megállapítható, hogy elégtelen fékhatásnál az autó fékrásegítője, vagy netán a fékpofák, a fékbetétek, a féktárcsák, esetleg a fékdobok vannak-e rossz állapotban.

Lengéscsillapítók vizsgálata

A lengéscsillapítók ellenőrzése vizsgálópadon történik. A műszakiztatást végző kolléga az autó első kerekeivel feláll a lengéscsillapító vizsgáló padra, amely leméri a tengelyre ható terhelést, majd függőleges irányban megrázza a futóművet. A rázást követően azt kell megnézni, hogy a kerék milyen amplitúdóval áll vissza az eredeti állapotába. A mért eredményt százalékban kapjuk meg, ami alapján fény derülhet arra, hogy a kocsi lengéscsillapítójának állapota megfelel-e az követelményeknek. Amennyiben nem az a helyzet, a sikeres vizsgához – és a biztonságos közlekedéshez – mindenképp javíttassuk meg a futóművet.

műszaki vizsga érvényessége hány évente

(Google CCl)

Kipufogórendszer

A műszaki vizsga érvényessége azon is állhat vagy bukhat, hogy az autó kipufogórendszere milyen állapotban van. Ha ugyanis a kipufogó nagymértékben korrodált, kifúj vagy lyukas, esetleg szivárog a kipufogógáz, akkor a műszaki vizsgán gyakorlatilag garantált a bukás.

Műszaki vizsga érvényessége: gépkocsi alsó részének vizsgálata

Az autó alsó részének átvizsgálása egy emelőberendezés segítségével történik. A művelet során a gépjárművet elemelik a talajtól, majd ellenőrzik a gömbfejeket és a futómű gumialkatrészeit. Előbbi esetében fontos, hogy azok ne lógjanak, míg utóbbiaknál megvizsgálják a kikopást, kiszakadást. Emellett ellenőrzik a gömbfejet, a gumiszilentet, valamint a porvédő gumit.

Hűtőrendszer/üzemanyag/motorolaj átvizsgálása

A műszaki vizsga érvényességéhez elengedhetetlen, hogy a folyadékszintek megfelelők legyenek és ne forduljon elő sehol szivárgás, mint például olajfolyás. A sikeres felméréshez egy minimális mértékű olajpára megengedett, azonban erőteljesebb szivárgás vagy folyás nem fordulhat elő.

A szélvédő állapotának vizsgálata

A szélvédő állapotának vizsgálatakor különös tekintettel kell lenni még az egészen apró repedésekre is. Az első szélvédőn ugyanis még a kőfelverődés is csak akkor megengedett műszakiztatás alkalmával, ha azt előzetesen javították. Ami az autó üvegjeinek fóliázását illeti – erre vonatkozóan szigorú jogi szabályozások vannak. Törvényileg ugyanis a B oszlop előtt az ablakoknak minimum 70%-os fényáteresztéssel kell rendelkezniük. Ezen felül, ha a hátsó szélvédő fóliázott és található a gépjárművön pótféklámpa, akkor mindenképp ki kell vágni a féklámpa helyét.

Rendszámtábla

A rendszámtáblánál két dologra kell figyelni: az egyik, hogy a tábla tiszta, ép és jól olvasható legyen. A másik előírás – európai jelzésű rendszámnál – a szélvédő jobb alsó sarkában szükséges elhelyezni regisztrációs matricát is. A rendszámtábla csakis ezen két tényező együttes fennállásakor érvényes.

Felületi sérülések vizsgálata

A vizsgálat során nem csupán műszakilag kell rendben lennie a gépjárműnek, hanem esztétikailag is. Vagyis egyetlen elem se lehet sérült a kocsin, és itt most nem a kisebb horzsolásokról/horpadásokról van szó. A műszaki vizsga érvényessége tekintetében egyetlen ütközésből vagy karambolból származó sérülés sem megengedett az autón.

Műszaki vizsga érvényessége: korrózióvizsgálat

Feltétlenül ügyeljünk arra, hogy minden korrodált felületet előzetesen javítsunk ki a kocsin. Ellenkező esetben ugyanis biztosan meg fogunk bukni a műszaki vizsgán. Nem lehet a gépjárművön olyan korrózió, amelyet egy kis erőhatással át tudunk lyukasztani. Ha egy adott felület okot ad a kételkedésre, inkább előzzük meg a problémát, mielőtt műszakiztatni visszük autónkat

műszaki vizsga meddig érvényes használt autónál

(Google CCl)

Abroncsok és felnik vizsgálata

Ha kocsinkon nem gyári, hanem alufelnik találhatók, elkérhetik a műbizonylatot. A gumik mérete minden keréken azonos legyen (az abroncs és a keréktárcsa csakis a gyári előírásnak megfelelő lehet), a bordázatuk mélysége pedig nem mehet 1,6 mm alá. Kopott gumikkal meg se próbáljuk műszakiztatni gépkocsinkat – inkább érdemes lecserélni a gumikat még vizsgáztatás előtt egy új garnitúrára.

Fény- és hangjelző berendezések vizsgálata

Talán mondani sem kell, hogy minden fényadó berendezésnek kifogástalanul kell világítania a járművön vizsga alkalmával. Az indexek sárga fényűek legyenek, a kürtnek szólnia kell, illetve megfelelően működjön az ablakmosó/ablaktörlő.

Ülések, légzsákok és egyéb biztonsági berendezések vizsgálata

Az ülések akkor megfelelőek, ha azok stabilan a helyükön maradnak – nem mozoghatnak, nem lóghatnak. Emellett megvizsgálják a biztonsági öv, valamint a légzsákok állapotát is, hogy eleget tesznek-e az előírásoknak. Más szóval, minden biztonsági berendezésnek sértetlennek és hatékonynak kell lennie. Amennyiben hibajelzés villog a műszerfalon, azonnal orvosolni kell a problémát.

Műszerek, visszajelzők vizsgálata

Amikor ráadjuk az autóra a gyújtást, ideális helyzetben a jelzőfény felgyullad, és a kilométeróra is működik.

Kötelező kiegészítők vizsgálata

Ide tartozik az elakadásjelző háromszög meglétének, valamint az egészségügyi csomagnak a vizsgálata. Utóbbinak kötelező hiánytalannak lennie, és természetesen érvényes szavatossággal rendelkezzen.

Vonóberendezés vizsgálata (ha van)

A műszaki vizsga akkor nem végződik bukással vonóberendezés megléte esetén, ha az sértetlen és levehető az autóról. Ezen túl további előírás, hogy működnie kell a vonóhorog műszerfali visszajelzésének is. Érdekesnek találta bejegyzésünket? Akkor olvassa el Autó vásárlás menete lépésről lépésre c. írásunkat is!