Autó vásárlás menete lépésről lépésre

Szeretné igénybe venni szolgáltatásaink egyikét?

Ha problémája van az autójával, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot! 

Egy autóvásárlás mindenki életében az egyik legnagyobb anyagi beruházásnak számít. Akár megengedhetünk magunknak egy drágább járművet, akár olcsóbb modell mellett döntünk, minden esetben megterhelő befektetésről beszélünk. Az autó vásárlás menete ráadásul korántsem olyan egyszerű, mint azt elsőre gondolnánk. Számos dologra kell fokozott figyelmet fordítani, hogy ne dobjunk ki pénzt az ablakon és ne csapjanak be minket. Lássuk, hogyan zajlik egy autó vétel menete, és miket érdemes tudni a folyamatról!

autóvásárlás menete ereditségvizsgálat

(Forrás: Freepik.com)

Használt autó vásárlás menete: vigyázzunk a csalókra!

A használt autó vásárlás menete során különösen az elején kell észnél lenni, mivel sajnos sokan korántsem olyan becsületesek, mint azt elvárnánk. A legtöbben használt gépjármű után a világhálón kezdenek el kutatni. Számos helyen már itt megtévesztik az embert a hirdetésben szereplő adatokkal, mivel azok nem felelnek meg a valóságnak. Ide sorolható például, hogy visszatekerik a kilométerórát, vagy nem említenek meg egy korábbi balesetet.

Hazánkban 2013 óta minden autó műszaki vizsgáztatásánál, valamint annak értékesítése után kötelező rögzíteni a kilométeróra állását. Ha nem akarjuk, hogy átverjenek minket, az interneten kérdezzük le vásárlás előtt a jármű valós információit. Több olyan platform is elérhető napjainkban (pl. Jármű Szolgáltatási Platform, Autoszkóp), amely segítségével pár száz forintért minden lényeges és hiteles adatot megkaphatunk. Ehhez csupán az autó rendszámát kell tudni.

Ha lehet, használt autó vásárlás menete során kérjük el az autó alvázszámát, valamint tudjuk meg, hogy rendelkezik-e a jármű szervizkönyvvel. A használtautó vásárlás menete sokkal ugyanis megnyugtatóbb, ha az előző tulajdonos márkaszervizben javíttatta a kocsit. Egy jó tanács: mindig az autó állapota, és ne a kilométeróra állása alapján döntsünk a vételnél, a már említett okokból kiindulva.

Vizsgáljuk meg tüzetesen az autót

Amikor először nézzük meg személyesen a kiszemelt járművet, érdemes magunkkal vinni egy hozzáértő személyt is. Már rögtön az elején figyelmeztethet olyan problémára, amely felett lehet elsiklanánk. Emellett ha egy mód van rá, a vásárlás előtt próbáljuk ki az autót. Egy próbakör alatt is rengeteget megtudhatunk a gépjármű állapotáról, és milyen érzés lesz majd azt vezetni.

A biztosabb megoldás, ha egy független szakértővel tüzetesen átnézetjük a kocsit. A szerelőért ugyan fizetni kell, ám az új autó vásárlás menete során ez az összeg elhanyagolható a vételárhoz képest. Egy szakember fel tudja mérni az autó jelenlegi állapotát, és megsaccolhatja, hogy mennyit kell költeni autójavításra. Ha a vásárlás után állandóan a műhelybe kell mászkálni vele, az később sokkal többe fog nekünk kerülni. Az autó előzetes átvizsgálásának ténye utóbb bele is kerül az adásvételi szerződésbe.

Autó vásárlás menete: az adásvételi szerződés

Amennyiben minden rendben van a gépjárművel, és megegyezés született a vételárat illetően, következhet az adásvételi szerződés megkötése. Erre a tranzakcióval egy időben kerül sor. Mielőtt megkötnénk az adásvételit, alaposan nézzük át a dokumentumon szereplő adatokat. Érdemes több példányban elkészíteni az iratot a biztonság kedvéért.

Általában lehetőség van foglalót tenni az autóra, amely mindkét fél számára biztosítékot jelent. A foglaló a legtöbb esetben a teljes összeg 10%-a szokott lenni, drágább jármű esetében még ennél is kevesebb. Amennyiben az eladó miatt nem jön létre az autóvásárlás, akkor a foglaló dupláját fizeti vissza a vevőnek. Ellenkező esetben pedig a vásárló bukja az előre kifizetett összeget.

használt autó vétel menete

(Forrás: Freepik.com)

Biztosítás, eredetiségvizsgálat, jármű átírása

A szerződés megírását a biztosítás megkötése követi. Az autó vásárlás meneténél ezt érdemes még ott helyben elvégezni. Ha aznap elhalasztjuk, a biztosítótól büntetést és fedezetlenségi díjat kaphatunk. Ráadásul az összeg minden eltelt nap alkalmával egyre csak nőni fog. Szerencsére a művelet nem vesz többet igénybe pár percnél, és internetes is megköthetjük a biztosítást.

Az eredetiségvizsgálatról előzetesen már megállapodhatunk az eladóval, hogy melyik fél rendezze annak költségeit. A gyakorlatban úgy is megoldható, hogy a vevő és az eladó közösen fizeti az összeget. Lehetőség van még a szerződés megkötése előtt ellenőriztetni az autót és a hozzá tartozó papírok hitelességét. Így rövidebb időbe kerül az autó vásárlás menete. Miután sikeresen átment az autó az eredetiségvizsgán, kapni fogunk róla egy igazolást.

A legutolsó mozzanat az autó vásárlás menete során a gépjármű átírása a kormányablakban. A műveletet a vételt követő 15 napon belül szükséges megcsinálni. Az autó átírása mindössze negyedóra alatt lebonyolítható. Fontos tudni, hogy az ezzel járó költségek (ide tartozik az új forgalmi engedély ára is) minden esetben a vevőt terhelik. Az összeget befolyásolja a jármű kora, valamint annak teljesítménye. Az új törzskönyvet az autó átírása után állítják ki, amelyet pár héten belül postáznak. A forgalmi engedélyt még ott helyben megkapjuk.

Az ideális autó kiválasztása nem egyszerű feladat, így ne hamarkodjuk el a döntést, és sose érzelmi alapon döntsünk. Ahhoz, hogy minden tekintetben elégedettek legyünk a vásárlással, bizonyosodjunk meg mind az autó, mind az eladó megbízhatóságáról. Érdekesnek találta autó vásárlás menete cikkünket? Akkor olvassa el Első autó fiataloknak című írásunkat is!